Reserveer eenvoudig en snel online

Na ontvangst van uw reservatie sturen we u een bevestigingsmail met alle praktische informatie.

Uw reservatie aanpassen kan door het aanklikken van de link in de bevestigingsmail.

Voor reservaties vanaf 8 personen kan u ons contacteren:
info@hertog-jan.com

 

Hertog Jan kleurt Japans

Culinaire uitwisseling als Vlaamse promotie

Bij Hertog Jan hebben we een speciale band met Japan. We zijn er trots op dat heel wat Japanse gasten de weg naar ons restaurant vonden- zo mochten we al koken voor de Japanse ambassadeur. Maar daarnaast hebben we ook een intense uitwisseling opgezet tussen onze keuken en die van enkele Japanse toprestaurants.

© Piet De Kersgieter voor Toerisme Vlaanderen

Zopas, van 21 tot 24 augustus, hadden we 3 toonaangevende chefs op bezoek. We zetten daarmee een prille traditie voort: ook vorig jaar kookte Gert al samen met een Japanse chef.

Deze keer kreeg het bezoek extra kruiding door de steun van Toerisme Vlaanderen. Daardoor kregen we niet alleen het bezoek van 3 topchefs, maar kwamen ook een tiental journalisten en culinaire opiniemakers uit de hele wereld mee naar Hertog Jan. Samen bezochten ze een paar van Gerts favoriete restaurants en proefden ze Vlaamse bieren en streekproducten. Zo leerde het hoog bezoek onder meer het vlees van Dierendonck, de geaffineerde kaas van Michel Van Tricht en de chocolade van Dominique Persoone kennen.

© Piet De Kersgieter voor Toerisme Vlaanderen

Op donderdag 24 augustus sloten we af met een lunch en een diner. Daarbij wisselden typische Vlaamse ingrediënten en gerechten uit Hertog Jan af met borden van de Japanse chefs. Zo maakte Zaiyu Hasegawa, van Den in Tokyo, tofu met koemelk in een bouillon van paddenstoelen die hij samen met zijn collega’s gaan plukken was in de bossen van Zedelgem. Hiroyasu Kawate was dan weer geïnspireerd door de manier waarop de Vlaamse North Sea Chefs samenwerken om bijvangst van onze Noordzeevissers creatief te verwerken. Hij bedacht samen met Gert een gerecht rond bijvangst van kabeljauw.

Voor Gert en Joachim is de uitwisseling met de Japanse topchefs interessant omdat iedereen door die wisselwerking veel kan leren. ‘Ik krijg inspiratie voor mijn eigen gerechten door te zien hoe zij onze producten benaderen,’ zegt Gert. Dat de bezoekers zo enthouasiast waren over onze garnalen, onze mosselen met frieten en ons bier, deed Joachim dan weer beseffen dat Vlaanderen eigenlijk heel veel topproducten in huis heeft. ‘Dat motiveert ons om daar veel mee te blijven werken. We serveren nu al regelmatig bier bij onze gerechten. We hebben ook veel Vlaamse kaas op onze kaaswagen liggen. Omdat dat we daarmee een sterke eigen identiteit hebben, merken we dat we daarmee scoren bij buitenlandse bezoekers.’

© Piet De Kersgieter voor Toerisme Vlaanderen

En scoren bij buitenlandse bezoekers, dat was precies de bedoeling van Toerisme Vlaanderen toen het aanbod om een grote delegatie naar Vlaanderen te laten komen zodat ze die Belgisch-Japanse uitwisseling van nabij konden meemaken, zegt Sofie Van Den Bossche. Zij is coördinator bij ‘From Flanders with Food’, een team bij Toerisme Vlaanderen dat Vlaamse bestemmingen promoot door in te zetten op onze gastronomie. ‘Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de toeristen bij het uitkiezen van hun bestemming rekening houdt met de culinaire kwaliteit van een regio. We hebben in Vlaanderen op dat vlak veel troeven in huis. Het enige waar het nog wat aan ontbreekt is de bekendmaking van onze Vlaamse gastronomie. Met dit initiatief van Hertog Jan werken we daar aan. En zo komt niet alleen Hertog Jan maar ook heel Vlaanderen wereldwijd in de picture staan.’

Gert brengt midden september een tegenbezoek aan de 3 Japanse chefs. Hij zal er samen met hen koken voor hun gasten. Daarnaast is Gert ook uitgenodigd om te koken voor hoog bezoek op de Belgische ambassade in Tokyo. Arts Flanders Japan, een vereniging die de Vlaamse cultuur uitdraagt in Japan, zorgt voor de coördinatie, een taak die niet te onderschatten is in het complexe land.

© Piet De Kersgieter voor Toerisme Vlaanderen


* De 3 chefs op bezoek bij Hertog Jan
Yusuke Takada, La Cime in Osaka (**)
Tweesterrenchef Yusuke leerde in hoogstaande restaurants zoals Taillevent en bij Yannick Alléno de finesses van de hedendaagse en klassieke Franse keuken. Die kennis toont hij ook in zijn eigen restaurant in Osaka. Er staat onder meer duif met truffelsaus en konijn met foie gras op de kaart.

Hiroyasu Kawate, Florilège in Tokyo (*, nr 14 in Asia’s 50 Best)
Ook Hiroyasu Kawata kreeg zijn opleiding in Parijs voor hij in Tokyo aan de slag ging. Michelin bekroonde zijn creatieve Frans-Japanse keuken – een voorbeeld is een meringue van foie gras en hazelnoot – al snel met een ster. Daarnaast is hij een freak van duurzaamheid: zo gebruikt hij voor zijn carpaccio Miyazaki-runderen die al vier of vijf keer gekalft hebben in plaats van jonge dieren.

Zaiyu Hasegawa, Den in Tokyo (nr. 11 in Asia’s 50 Best en nr.45 in World’s 50 Best)
Chef Zaiyu biedt in zijn kleine restaurant in Tokyo een heel persoonlijke kaiseki-ervaring aan, dat typische Japanse lange degustatiemenu. Hij heeft naam gemaakt met eenvoudig uitziende, intense gerechten die dikwijls een herinterpretatie zijn van Japanse klassiekers. Zo maakt hij een monaka-wafeltje met foie gras. Nog zo’n signatuurgerecht is zijn versie van chicken wings.